Warning: Declaration of JMTR_Page_Form::getForm(Page $page) should be compatible with JMTR_Form::getForm() in /usr/home/lsw_data_02_dro/ccr/www.ccr-nieuwlekkerland.nl/lib/JMTR/Page/Form.php on line 7

Warning: Declaration of JMTR_Menu_Form::getForm($menu) should be compatible with JMTR_Form::getForm() in /usr/home/lsw_data_02_dro/ccr/www.ccr-nieuwlekkerland.nl/lib/JMTR/Menu/Form.php on line 93
Tsjernobyl : Christian Children Relief - Nieuw-LekkerlandNieuws

Voorbereidingen project 2020

Meldt je aan als gastouder!

Lees meer!

Herfstmarkt oktober 2019!

Bekijk ze hier!

CCR nu ook op Facebook!

Bekijk het hier

DONEREN

Help ons helpen!


girl

 

Poor Family Fund

Lees meer

DE RAMP

Op 26 april 1986 heeft de grootste kernramp uit de wereldgeschiedenis plaats gevonden.

Tsjernobyl was in de jaren zeventig en tachtig met de kerncentrale de trots van de Sovjet-Unie. Men dacht met deze kerncentrale aan goedkopere brandstoffen te kunnen komen dan de tot dan toe gebruikte brandstoffen als steenkool en aardgas. De kerncentrale werd in 1972 gebouwd op een afstand van 110 km van de hedendaagse hoofdstad Kiev. De arbeiders woonden in Pripjat en Tsjernobyl. Met een inwoners aantal van 47.000 alleen al in Pripjat was deze centrale goed voor de werkgelegenheid.

En dan vind daar die ramp plaats waar duizenden mensen slachtoffer van zijn of geworden zijn door de jaren heen. Hoe is dit mogelijk…….

Medewerkers van de centrale voeren een test uit en dit experiment eindigt door verschillende fouten in een totale verwoesting van de vierde reactor. Bij de explosie kwam er een grote hoeveelheid dodelijke radioactieve straling vrij en brak er brand uit. Door moedig optreden van brandweerlieden en medewerkers wisten ze een nog grotere ramp te voorkomen. Verkeerde berichtgeving over de omvang van de ramp had tragische gevolgen voor de inwoners van Tsjernobyl en Pripjat. De directeur en hoofdingenieur van de centrale stuurden het volgende bericht naar superieuren in Moskou:

De reactor is intact. Er heeft een explosie plaats gevonden in de noodtank van de watervoorziening in de centrale hal. De hoeveelheid straling ligt binnen het toegestane maximum. Er is één persoon omgekomen.

Kinderen gingen gewoon buiten spelen en de inwoners gingen naar de markt om eten te kopen. Men wist nog niets van de ramp die had plaats gevonden.

Onder normale omstandigheden bedraagt de maximum toegestane dosis straling voor medewerkers van een kerncentrale 5 röntgen per jaar. In de dagen na de explosie was dat tussen 1000 en 20.000 röntgen per uur!  

Zelfs op 1 mei ging de traditionele parade gewoon door in Kiev waar veel mensen aan deel namen.

In het westen was Zweden het eerst die alarm sloeg. Daarna kon het niet langer verborgen blijven. De omvang van deze ramp bleef in nevelen gehuld door de summiere berichten die naar buiten kwamen . Na enkele dagen werden alle inwoners van  Pripjat en Tsjernobyl geëvacueerd. Men moest alles achter laten en tot op de dag van vandaag is het nog onbewoonbaar gebied.

In Nederland werden begin mei de koeien uit de wei naar binnen gehaald. Ook werd het eten van spinazie en drinken van melk afgeraden.

In de loop van jaren zijn er veel slachtoffers gevallen door kanker. Ook werden er veel kinderen met afwijkingen geboren. Officiële cijfers van slachtoffers zijn er niet. Tot op de dag van vandaag zijn er diverse gezondheidsproblemen die te wijten zijn aan de ramp.

Kinderen uit het rampgebied werden jaarlijks naar vakantieoorden gestuurd om krachten op te doen. Nog steeds kampen veel kinderen met problemen aan immuunsysteem en schildklier. Door de jaren heen zijn er veel organisaties en stichtingen opgericht om deze kinderen te helpen. Ook de CCR is hierin al vele jaren actief. D.m.v. een verblijf van een aantal weken hier in Nederland geven we de kinderen een kans om goede weerstand op te bouwen. Ook het bloed wordt volgens artsen in die weken geheel vernieuwd en geven de kinderen een extra buffer tegen ziektes. Al die jaren zijn de reacties erg positief van beide kanten. 

Een indrukwekkende fotoserie over de situatie in het rampgebied na 20 jaar wil ik u niet onthouden. Link:

ANBI

CCR is erkent als Algemeen Nut Beogende Instelling

Contact

T: 0184-683067
E: info@ccr-nieuwlekkerland.nl

Copyright

© CCR 2010
Webdesign: jamiter.com
CMS: Aanmelden